25.11.2013

M niinkuin maanantai ja mustikkapiirakka

Maanantain piristykseksi mustikkapiirakkaa. Tuleva muutto on hyvä tekosyy tyhjentää kaappeja ja pakastinta.

Pohjaan
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa

Täytteeseen
¾ dl perunajauhoja
½ dl sokeria
4 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko (rouhetta tai vaniljajauhe käy myös)
200 g vaniljarahkaa
1 kananmuna
6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

Uuni lämpenemään 200 asteiseksi ja mustikat sulattelemaan pakkasesta kulhoon, joka jätetään sivuun odottelmaan. Sulatetaan voi. Toisessa kulhossa vatkataan voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään kananmuna. Yhdistetään kuivat aineet keskenään kolmannessa kulhossa tasaisesti ja sekoitetaan ne kakkoskulhon taikinaan. Taikinamassa levitetään voidellun piirakkavuokaan painelemalla se pohjalle ja reunoille.




Lämmitetään kattila, johon sekoitetaan perunajauhot ja sokeri, lisätään joukkoon maito ja keltuainen hyvin vatkaamalla. Lisätään joukkoon vanilja. Kuumennetaan kiisseliä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtelee muutaman kerran. Kattila pois liedeltä (mahdollinen vaniljatanko pois). Joukkoon sekoitetaan tasaiseksi vaniljarahka ja kananmuna. Kun massa on tasaista, se kumotaan ja levitetään piirakkapohjan päälle.

Mustikkakulho otetaan esille ja joukkoon sekoitetaan perunajauho- ja sokerilusikalliset, jonka jälkeen seos tasaisesti piirakkavuokaan päällimmäiseksi kerrokseksi. Piirakka uuniin noin 45 minuutiksi, ja tarjottavaksi valmis tämän jälkeen hetken jäähdyteltynä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti